Meetlint

Wist je wat een meetlint kan doen?

Nederlandse doe-het-zelvers meten – met een duimstok of een meetlint. Niet elke hobbyvakman kent echter de volgende trucs. wedden?

Hij is praktisch, handzaam, past in elke broekzak en is makkelijk in gebruik. Een meetlint mag in geen enkele gereedschapskoffer ontbreken. Maar het kan meer dan alleen de lengte meten. Laten we iets als dit eens nader bekijken.

Er zit een gat in de stopbeugel

Het is geen toeval dat in het metalen uiteinde van het meetlint, het zogenaamde try-vierkant, een gaatje zit. Dat, in technisch jargon “oog”, vervult een heel specifiek doel – namelijk gemakkelijker meten. Bevestig eenvoudig de kop van de schroef of spijker met uw oog en u kunt het meetlint in alle richtingen uittrekken. De andere hand blijft vrij om te markeren.

De stophoek wiebelt

Dat het try-vierkant heen en weer kan worden geschoven ligt niet aan een slechte verwerking van je meetlint. Integendeel, deze marge is precies de dikte van het aanslagmateriaal en balanceert dus perfect de binnen- en buitenmaten. Uitgelegd: als je de externe afmetingen van een object neemt, ligt het nulpunt binnen de hoek, met de duidelijke dimensie – d.w.z. de interne meting, aan de andere kant, het is buiten. De flexibele aanslagbeugel maakt daardoor een tot op de millimeter nauwkeurige meting mogelijk.

Het uiteinde van de hoekbeugel is gekarteld

De mens heeft maar twee handen. En dat kan een probleem worden als het gaat om het vasthouden van het meetlint, het uittrekken en het markeren van een exacte afstand. Overigens moet je je eraan houden. Nou, dat is waar de kleine tandjes aan het einde van de hoek in het spel komen. Gewoon in het oppervlak drukken, een beetje heen en weer wiegen en je hebt een merkteken op de muur.

Er staat een lengtespecificatie op de koffer

Hoewel deze afmetingen nog niet veel worden gebruikt op Europese modellen, zijn ze in Amerika al lang standaard. Maar wat bedoelen ze? Laten we aannemen dat u de duidelijke maatvoering van een raamkozijn wilt nemen. Om een ​​exacte meting te krijgen, plaatst u vervolgens het meetlint onder aan de vensterbank en trekt u het naar boven uit. Om de juiste lengte te bepalen, moet de tape om de hoek worden geleid – en het wordt onnauwkeurig. Dus: Gewoon het meetlint op de vensterbank leggen en de woninginformatie bij de meetwaarde optellen. Afgerond!