De rits

De geschiedenis van de rits

Het duurde 74 jaar voordat de rits voor iedereen bruikbaar was van 1851 tot 1925. Voordat de rits bestond, werden kledingstukken vastgemaakt met linten, koorden, knopen en toggles. In 1851 kwam Elias Howe, een Amerikaanse fabrikant en uitvinder, op het idee voor een ritssluiting. Hij patenteerde het als een automatische, non-stop kledingsluiting, maar het was praktisch niet bruikbaar. Ook de Amerikaan Whitcomb Judson was op zoek naar een vervanger voor de schoenveters aan zijn schoenen. Hij had het eerste praktische idee in 1890 en vroeg in 1892/93 patent aan als claps locker (klemopener voor schoenen). De rits werd datzelfde jaar door de uitvinder gepresenteerd op de Chicago World’s Fair. Hoewel zijn productiemachine in 1905 klaar was, zat hij nog steeds vast in de praktijk.

Nadat de Zweed Gideon Sundbäck zijn suggesties voor verbetering in 1909 in Duitsland had gepatenteerd, stelde hij in 1912 de klanten tevreden. Hij was de eerste die een ritssluiting uitvond die niet alleen geschikt was voor lederwaren maar ook voor textiele kleding en andere toepassingen. Martin Othmar Winterhalter uit St. Gallen ontwikkelde de ritssluiting, die oorspronkelijk uit kralen en klembekken bestond, verder en verving deze door groeven en ribben, die nu nog steeds aanwezig zijn. Hij verwierf het patent voor Europa in 1923 en noemde het RiRi (groef-rib). Hij richtte een bedrijf op genaamd RiRi in Wuppertal (later in Mendriso), waar vervolgens ’s werelds eerste in serie geproduceerde ritssluiting werd geproduceerd. Jaarlijks worden in Duitsland ongeveer 70 miljoen strekkende meter metalen of kunststof ritsen vervaardigd. ‘S Werelds grootste producent van ritsen is het Japanse bedrijf Yoshida Kōgyō (YKK). Ritsen worden tegenwoordig niet alleen voor kleding gebruikt, maar ook voor tassen, rugzakken, etuis, tenten, etc. Ritsen zijn tegenwoordig ook in verschillende kleuren te koop.

Over de uitvinders

Elias Howe werd geboren op 9 juli 1819 in Spencer, Massachusetts, Verenigde Staten en stierf op 3 oktober 1867 in Brooklyn, New York City, Verenigde Staten. Hij had acht broers en zussen en hij was twee keer getrouwd. Zijn eerste vrouw was Elizabeth Jennings Ames, en hij was met haar getrouwd van 1841 tot 1849. Met haar had hij drie kinderen Simon Ames Howe, Jane Robinson Howe en Julia Maria Howe. Zijn tweede vrouw heette Rose Halladay en met haar kwam hij uit ? getrouwd tot 1867. Howe werkte van 1835 tot 1837 in een katoenspinnerij in Lowell, later in Cambridge en Boston. Hij werd bekend door zijn pogingen om een ​​naaimachine te bouwen, de tweedraads naaimachine. Hij haalde er 300 steken per minuut mee, vergeleken met de hedendaagse naaimachines die rond de 1000 steken per minuut kunnen. Zijn naaimachine kostte $ 300 en kon alleen rechte steken naaien, al het andere moest met de hand worden genaaid.

Hij bleef het verbeteren totdat zijn werk in 1845 voltooid was en in 1846 patenteerde hij in Amerika en Engeland. Howe trad later toe tot het Amerikaanse leger als soldaat. Toen hij stierf, liet hij een groot fortuin na. Whitcomb Judson: Whitcomb L. Judson werd geboren op 7 maart 1846 in Chicago, Illinois, Verenigde Staten en stierf op 7 december 1909 in Muskegon Michigan, Verenigde Staten. De naam van zijn vrouw was Annie Judson, en hij was met haar getrouwd van 1874 tot 1909. Tegen het einde van de 19e eeuw was hij al een succesvolle uitvinder met een tiental patenten.

Judson ontwikkelde de rits en patenteerde hem vervolgens. Maar hij werd genegeerd door het publiek. Zijn bedrijf, opgericht in 1894, slaagde er ook niet in om het op de markt te brengen omdat de rits en de machines te ingewikkeld waren. Hij vereenvoudigde het in 1904 en noemde het C-curity-bevestigingsmiddel. Toen dat ook niet lukte, gaf Judson het op. Zijn partner kolonel Lewis Walker nam zijn bedrijf over. Pas na Judsons dood werd de rits langzaamaan een succes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte het Amerikaanse leger de ritssluiting voor de uitrusting van de troepen.

Otto Fredrik Gideon Sundbäck werd geboren op 24 april 1880 in Jönköping, Zweden en stierf op 21 juni 1954 in Meadville, Pennsylvania, Verenigde Staten. Hij was een Zweeds-Amerikaanse werktuigbouwkundig ingenieur en uitvinder. De naam van zijn vrouw was Elvira Aronson, hij was met haar getrouwd van 1909 tot 1954. In 1903 slaagde hij voor zijn ingenieursexamen. Twee jaar later emigreerde hij naar Amerika, waar hij de eerder ontwikkelde zipper verder ontwikkelde. In datzelfde jaar richtte hij samen met zijn partner Lewis Walker de Automatic Hook and Eye Company op in Amerika. Martin Othmar Winterhalter: Martin Othmar Winterhalter werd geboren op 4 mei 1889 in St. Fiden, St. Gallen en stierf op 22 juli 1961 in Kreuzlingen. Hij was een Zwitserse industrieel. Vanaf het midden van de 20e eeuw begon de goedkope productie wereldwijd nadat zijn patenten waren verlopen