Qatar WK 2022

Qatar

Qatar is het rijkste land in de Perzische Golf. Het is een land van contrasten, een rijke culturele smeltkroes gevuld met tienduizenden laagbetaalde expats uit India en Pakistan en goedbetaalde ‘westerlingen’ die in de ongelooflijke olie- en gasindustrie van het land werken. Toegegeven, Qatar is niet een bestemming die iedereen zal bevallen. Het is een land van vlakke woestijnlandschappen en enorme zandduinen, met een bevolking van bijna 2 miljoen, geregeerd door de almachtige Al Thani-dynastie op een absoluut monarchale manier, en een levensstijl van extravagante luxe. Budget backpackers zijn maar matig welkom, zou je denken.

In Qatar bestaan ​​de oude tradities en architectuur van de Arabische woestijn naast spectaculaire skylines, er is een mangrovebos, spookdorpen, een prachtig woestijnlandschap en een overvloed aan geschiedenis. Daarnaast lokken de talrijke werkgelegenheidskansen en de hoge levenskwaliteit miljoenen buitenlanders naar het zonnige land. Als zodanig is Qatar tegenwoordig een fascinerend cultureel mozaïek en de thuisbasis van de op één na grootste expatgemeenschap ter wereld.

Qatar grenst in het zuiden aan Saoedi-Arabië, verder is het omringd door kusten: Bahrein en de Hawar-eilanden (die ook tot het grondgebied van Bahrein behoren) liggen voor de noordwestkust en Qatar grenst aan de Golf van Perzië in het oosten. Naast de bloeiende economie die de afgelopen decennia floreerde, heeft Qatar zwaar geïnvesteerd in cultuur: musea, kunstgalerijen, filmfestivals en wereldberoemde openluchtconcerten. Zonder zijn verleden te vergeten, streeft het land ernaar vooruit te kijken en werkt het hard om zijn traditionele imago naar de buitenwereld te transformeren. Want in tegenstelling tot Dubai en Abu Dhabi is Qatar nog niet zo populair als toeristische bestemming.

De officiële taal van Qatar is Arabisch, de officiële handelstalen zijn Perzisch en Engels. Dienovereenkomstig worden in Qatar naast de bovengenoemde talen ook Urdu (de officiële taal van Pakistan), Hindi of Sanskriet en andere Indo-Arische talen, d.w.z. dialecten uit de regio’s India en Pakistan, gesproken.

Cultuur in Qatar (Qatar)

De islam is de officiële religie in Qatar en het regime en de regering zijn gebonden aan de islamitische sharia. De meeste Qatarezen zijn moslim, maar de wet legt geen beperkingen op aan andere religieuze identiteiten. Volgens de overheidswebsite Hukoomi staat de Qatarese wet vrijheid van godsdienst toe en kent de samenleving als geheel een hoge mate van tolerantie ten opzichte van verschillende religieuze geloofssystemen. Niettemin moeten bezoekers en expats naar Qatar de islamitische overtuigingen van het land en zijn mensen respecteren.

Qatarezen zijn afstammelingen van bedoeïenen, Arabisch sprekende nomadische groepen die in de woestijnen van het Midden-Oosten leefden en een traditie van genereuze gastvrijheid in stand hielden. Niettemin is de Qatarese samenleving in de meeste opzichten nogal conservatief, vanwege de sterke invloeden van islamitische tradities. De familie, traditionele architectonische kenmerken, objecten die verband houden met het verleden van de natie (zoals woestijnnomadisme, bedoeïenententen en tapijten, kamelen, maritieme handel en kralen), en afbeeldingen van de heerser zijn belangrijke nationale symbolen.

Nationaliteit en beroep vormen de basis van de sociale structuur in Qatar. De praktijk van het inhuren van buitenlandse werknemers heeft een systeem gecreëerd waarbij specifieke nationaliteiten in specifieke banen werken, waarbij de salarissen per nationaliteit verschillen. De grootste verdeling is tussen burgers en buitenlanders, met verdelingen op basis van regio van herkomst, genealogie en culturele gebruiken. Aan de andere kant zijn de Qatari’s intern gecategoriseerd op basis van stamverband, religieuze sekte en historische connecties met nederzettingspatronen.

Dus hoewel Qatar het rijkste land ter wereld is, is er grote sociale ongelijkheid. Het land pakt dit probleem echter aan door uitgebreide sociale welzijnsprogramma’s te ontwikkelen, waaronder gratis gezondheidszorg, basisonderwijs via universitair onderwijs, huurtoeslag en gesubsidieerde nutsvoorzieningen. De afgelopen jaren zijn er instellingen opgericht om gezinnen met een laag inkomen en mensen met een handicap te ondersteunen door middel van onderwijs- en beroepsopleidingsprogramma’s.

Qatar mag dan een woestijn zijn, aan cultuur ontbreekt het zeker niet. Het Museum voor Islamitische Kunst is waarschijnlijk het hoogtepunt van de hoofdstad Doha. Het museum, dat direct aan het water ligt, is ontworpen door de Chinese architect I.M. Pei en is adembenemend. Het Katara Cultural Village, gelegen ten noorden van Doha, organiseert het hele jaar door kunsttentoonstellingen, films, opera’s, orkesten en festivals. En het fort en archeologische vindplaats Al Zubarah in het noordwesten van het schiereiland staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook Qatar staat bovenaan de internationale sportkalender. Deze omvatten topklasse ranking toernooien voor tennis, golf, motorsport en natuurlijk het WK 2022.