Hoten horloge

Onderhoud van een houten polshorloge

Na hun voltooiing worden houten horloges bedekt met een zeer dunne laag natuurlijke vernis om ze te beschermen tegen lichaamszweet en andere invloeden van buitenaf. Bij normaal gebruik hebben ze geen speciale zorg nodig. Alle overige informatie over het verzorgen van een houten horloge hieronder. Om de nerven te benadrukken kan een houtverzorgingsolie worden aangebracht. Hiervoor zijn verschillende producten in de handel die als bijwerking een aangenaam ruikende geur afgeven. Deze omvatten de Osmo Topoil 3058 en de Sinensis camellia-olie.

Natuurlijk kun je er ook andere onderhoudsproducten voor gebruiken, maar wees voorzichtig met bijtende producten omdat deze de houtstrctuur kunnen veranderen. Dat wordt er dan niet mooier op.

Een houten horloge verzorgen – pas op voor zon, water en cosmetica

Een beetje opspattend water is niet schadelijk voor de houten horloges, maar het is beter om contact met water te vermijden. Het wordt niet aanbevolen om ze te dragen bij het wassen van de handen en het douchen. Ze moeten ook worden verwijderd tijdens het zwemmen, omdat ze niet waterdicht zijn.

Hout is een natuurlijk materiaal dat verandert door invloeden van buitenaf. Regen en vocht hebben een tijdelijk negatief effect op de houten armbandschakels. Deze worden stug door de invloed van water. Als het houten polshorloge weer droog is, functioneren de houten schakels weer normaal. Als het horloge lange tijd is blootgesteld aan de zon of andere stoffen zoals parfum of cosmetica, kunt u wat bijenwas aanbrengen. UV-licht en stoffen die worden gebruikt in parfums en cosmetica zijn schadelijk voor het houten horloge en mogen zo mogelijk niet in contact komen met het houten horloge.

Krassen en andere beschadigingen

Krassen en andere beschadigingen moeten worden behandeld. Zonder behandeling kan vocht het hout binnendringen en verkleuren. Om dit te voorkomen wordt het oppervlak opnieuw verzegeld. Dit wordt gedaan door olie op het oppervlak aan te brengen.

Houten horloge – armband aanpassen

Pas de armband van een houten horloge aan

De houten horlogeband is bij elke horlogemaker of juwelier te bestellen. Als u de kosten hiervoor wilt besparen of graag zelf handmatig werk doet, kunt u de aanpassing ook zelf doen. Belangrijk: Een blik op de garantievoorwaarden zal duidelijk maken of de garantiediensten volledig behouden blijven als je het zelf probeert. Klein gereedschap en houten schakels worden meestal bij elk houten horloge geleverd. Bestaande horlogegereedschappen kunnen ook worden gebruikt, of in sommige gevallen stuurt de fabrikant geschikt gereedschap, zoals bij veel merken houten horloge het geval is. In dit geval is een pin-ejector, ook wel pin punch genoemd, met een diameter van 1,0 mm nodig. Daarnaast een horlogemakershamer en eventueel een bandvasthoudblok.

Hoe de houten armband te verstellen?

De houten armbanden voor de houten horlogeband zijn gemaakt van losse houten schakels. Je gebruikt eerst de kleine schroevendraaiers links en rechts van de gewenste houten schakel. Als je met het juiste gereedschap naar voren draait, gaat de verbinding open. Aan de linkerkant zit een kleine schroef die gemakkelijk te verwijderen is. Aan de rechterkant zit een grotere schroef. Druk ze uit met de meegeleverde pen, een naald of een ander puntig voorwerp. Het is belangrijk om op de richting naar rechts te letten.

  • Om te verkleinen: verwijder eenvoudig zoveel houten schakels als u nodig heeft om de gewenste lengte te bereiken.
  • Voor vergroting: voeg zoveel mogelijk houten schakels toe tot de juiste armbandlengte is bereikt.

Daarna kunnen de schroeven weer worden ingebracht. De grote schroef begint aan de rechterkant. De kleinere schroef gaat terug aan de linkerkant. Gebruik vervolgens beide schroevendraaiers om de schroeven tegelijkertijd vast te draaien. Zorg er met de juiste schroevendraaier voor dat deze van het lichaam af is gedraaid, zodat de verbinding weer kan sluiten.

Let op: Draai de schroeven alleen voorzichtig aan en draai ze pas vast totdat u een zeer lichte weerstand voelt. Te vast aandraaien veroorzaakt onherstelbare schade aan de schroefverbinding en maakt de houten schakel onbruikbaar.