Cadeau

De cadeau-etiquette bij het geven

Hoe geef je een cadeau of wat doe je als je wordt verrast met een cadeau dat je helemaal niet leuk vindt? We vroegen stijl- en omgangsdeskundige Catherine Tenger uit Herrliberg wat je wel of niet moet doen bij het geven van cadeautjes.

Is er een etiquette bij het kiezen van geschenken?

Geschenken zijn een uiting van waardering. Bij het maken van een selectie moet de prioriteit altijd zijn dat de ontvanger het op die manier waarneemt.

Zijn er etiquetterichtlijnen voor wie hoeveel aan wie moet geven?

Er worden vaak te veel souvenirs gegeven wanneer gasten worden uitgenodigd voor het diner – de gastvrouw krijgt een boeket bloemen, de gastheer een fles wijn, de kinderen een stuk speelgoed en de hond een bot.

Maar een geschenk van de gasten voor het gasthuis is voldoende. Hoeveel er met Kerstmis wordt gegeven, hangt volledig af van de gewoonten en tradities onder vrienden en familie. Zakenpartners mogen vanwege hun bedrijfsbeleid vaak geen waardevolle persoonlijke geschenken aannemen. Daarom is het beter om het bij kleine attenties te laten.

Wanneer is een geschenk overdreven, wanneer is het gepast?

Overdreven genereuze geschenken kunnen de ontvanger in verlegenheid brengen, en wat goed bedoeld is, eindigt er vaak in dat de ontvanger zich afvraagt ​​hoe hij het goed kan maken.

Wat te doen als de verwachte kreet van vreugde over een geschenk niet komt?

In hechte relaties kun je je afvragen of je de juiste keuze hebt gemaakt of niet. In formele relaties wordt de afwezigheid van een vreugdekreet met vertrouwen aanvaard.

Moet u uw vreugde over een geschenk luid uitspreken?

Het volume is niet kritisch – vreugde moet op een onaangetaste manier worden uitgedrukt, en authentieke vreugde wordt door elke persoon anders uitgedrukt.

Hoe presenteer je een cadeau in stijl?

Met de linkerhand. De rechterhand blijft vrij voor groeten, felicitaties of bedankt.

Het papier wordt uit een boeket bloemen gehaald voordat het wordt overhandigd, tenzij de folie transparant is. Geheel in stijl neemt de ontvanger een boeket bloemen met beide handen aan. Geschenken mogen nooit in de boodschappentas worden gedaan, maar dienen er vooraf uit te worden gehaald.

Eetbare cadeaus moet goed verpakt zijn en mogen met beide handen geven worden. Zoals bijvoorbeeld iets lekkers van https://cakecadeau.nl/.

Zijn er regels bij het inpakken van cadeaus?

Een geschenk wordt meestal mooi verpakt aangeboden. De verpakking moet overeenkomen met de inhoud, niet te simpel of te opzichtig zijn. Een liefdevol ingepakt cadeau geeft de ontvanger al vreugde voordat het wordt geopend.