Wegenbelasting oldtimer berekenen

wegenbelasting oldtimer

De belastingdienst wordt steeds strenger op het gebied van belastingen bij oldtimers. Nu is de brandende vraag: is uw auto belastingvrij? Alleen oldtimers die ten minste veertig jaar geleden in gebruik zijn genomen, zijn vrij van de belasting. Voor vrachtwagens en autobussen geldt dit alleen als u het voertuig gebruikt als persoonlijk vervoer en niet voor een bedrijf. Er zit ook nog een verschil tussen wagens die rijden op benzine of op diesel en LPG. Tot een leeftijd van 25 jaar, betaald u het volle tarief voor een oldtimer. Vanaf het zesentwintigste jaar, wordt de regeling al anders.

Leeftijd oldtimer    Benzine    Diesel en LPG
26 tot 40 jaar Een kwart van het volle tarief tot een maximum van €120,- per jaar. Vol tarief
40 jaar en ouder Geen wegenbelasting  Geen wegenbelasting

 

Verschil Wegenbelasting (MRB) en BPM

Het verschil met de wegenbelasting (MRB) is dat de BPM eenmalig wordt geheven voor elke auto die in Nederland een kenteken krijgt, terwijl wegenbelasting elk jaar terug komt ter compensatie van het gebruik van het wegennet. Het BPM wordt bepaalt op basis van de volgende punten:

  • Energielabel
  • Wel/niet hybride
  • Roetfilter
  • Fijnstofuitstoot
  • Euro-6-norm
  • CO2-uitstoot

Websites BPM berekenen

Goed voorbereid een aankoop doen, is belangrijk. Vooral als het aankomt op producten uit het buitenland. Binnen de EU komt er minder bij kijken dan buiten de EU, maar het is fijn om te weten wat het importeren van uw oldtimer of oldtimer onderdelen gaat kosten. Via het internet zijn er websites om het BPM van uw te importeren oldtimer te laten berekenen. Een BPM calculator wordt dit genoemd. U kunt bijvoorbeeld kijken op www.autoweek.nl/bpmcalculator of http://www.autotelex.nl/autoimport. Door gegevens in een handige tabel in te vullen, krijgt u binnen een paar seconden een overzicht van uw kosten.