Oldtimer waarde checken

Hoe wordt de waarde van een oldtimer bepaald?

Oldtimer waarde

U kunt de waarde van een oldtimer bepalen aan de hand van een aantal factoren:

  • De staat: De eerste factor is de staat waarin de auto zich bevindt. Heeft de auto last van roest of is hij net gerestaureerd. Dit heeft veel invloed op de hoogte van de prijs.
  • Zeldzaamheid: Als een auto in beperkte mate beschikbaar is, dan is hij meer geld waard. Bij oldtimers geldt: vraag en aanbod zijn bepalend voor de hoogte van de prijs. Neem bijvoorbeeld de Fiat Dino Spider, waar er maar 2.000 wereldwijd van geproduceerd zijn. Prijzen voor dit type oldtimer lopen al snel op tot ver boven de 50.000 euro.
  • Aantrekkelijkheid: De aantrekkelijkheid van een oldtimer bepaalt ook de waarde die je ervoor betaald. Er zijn verschillende trends waarneembaar. Zo staat de Jaguar E-type bekend om zijn mooie design, waardoor de prijzen flink kunnen oplopen.
  • Aanpassingen: Updates of aanpassingen aan een oldtimer doen de prijzen sterk schommelen. Soms moeten er wel bepaalde aanpassingen aan een auto gedaan worden, vanwege de keuring.
  • Ouderdom: De leeftijd van een oldtimer is ook van invloed op de prijs. Zo wordt in België een oldtimer gedefinieerd als die ouder dan 25 jaar is. ‘jonge oldtimers’ zijn auto’s tussen de 15 en 25 jaar. Zoals de Peugeot 206 GTI. Dergelijke auto’s zijn nu nog behoorlijk betaalbaar, maar stijgen naar hun volle waarde wanneer ze 25 jaar worden.
  • Merkbekendheid: Zeg Ferrari en mening persoon weet waarover het gaat. Daarom zijn prijzen voor klassiekers ook afhankelijk van het merk auto.
  • Prestatievermogen: Hier geldt ook hoe hoger de prestaties, des te hoger de prijs die je betaald voor een oldtimer.
  • Cachet: Voor een oldtimer die van een bekend persoon is geweest betaal je nou eenmaal meer dan van een ‘gewone’ Nederlander. Echter, het is wel moeilijk te bepalen welke waarde er meer voor gevraagd kan worden.

In het geval van een DeLorean als oldtimer ligt de waarde meestal tussen de 19.000 en 23.000 euro. Echter, betreft dit geen vaste waarde, want de prijs hangt af van de dan geldende vraag en aanbod. Oldtimers die er bijzonder mooi uitzien zullen deze waarde behoorlijk overstijgen.

Op zoek naar een oldtimer? Investeer in deze auto’s

Als je opzoek bent naar een mooie klassieker dan is het misschien verstandig om te kiezen voor een bepaald type auto. Het kan namelijk zijn dat een oldtimer erg in waarde gaat stijgen. Hieronder volgt een lijst met auto’s waarbij verwacht wordt dat ze flink in prijs gaan stijgen en dus verstandig is om in te investeren.

Ferrari Testarossa

Het merk uit Maranello dat bij veel autoliefhebbeAfbeeldingsresultaat voor Ferrari Testarossars geliefd is: Ferrari. Een paar jaar geleden kon je nog een exemplaar voor zo’n 60.000 euro kopen,  maar nu zijn de kosten opgelopen tot minstens 100.000. Een maagdelijk exemplaar kan zelfs over de 200.000 euro opleveren.

Mercedes 190 EVO

Deze Mercedes met DTM uiterlijk stond twee jaar geleden nog te koop voor rond de 65.000 euro. Tegenwoordig betaal je voor een dergelijk type auto al snel een euro ton. In totaal zijn er 502 exemplaren van de 190 EVO gebouwd.

BMW M3 e30

Misschien wel de puurste M van BMW ever. Het type e30 M3 is zo gewild dat prijzen in de loop der tijd flink zijn gestegen. De goedkoopste ‘jong’ oldtimer exemplaren kosten zo’n 30.000 euro, terwijl je er een paar jaar geleden slechts 10.000 euro voor moest betalen.

Porsche 993

Afbeeldingsresultaat voor porsche 993Nog zo’n bekend sportwagen merk komt uit Stuttgart: Porsche. Eigenlijk alle exemplaren die over een luchtgekoelde motor beschikken stijgen in waarde, maar specifiek het type 993 stijgt nog harder. Voor een exemplaar met een mooie kilometerstand betaal je al snel 50.000 euro, echter betaal je voor een Turbo als snel een bedrag met zes cijfers.

Citroën XM

Voor een paar duizend euro kun je al een Citroën XM op de kop tikken. Inmiddels hebben ze hun volle waarde wat ze ooit gekost hebben geëvenaard. De kenmerken van de XM zijn allemaal hetzelfde, zoals luchtvering en een bijzonder ontwerp. Dankzij de veelvuldig weggeroeste exemplaren is de XM erg zeldzaam geworden. Vandaar de prijsstijging voor deze oldtimer.

BMW Z3

Deze auto beschikt altijd over een atmosferische motor, wat erg geliefd is bij een breed publiek. De coupé is een zeldzame verschijning. De roadster is veel makkelijker te vinden, maar evengoed zal ook hiervan de prijs stijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website