Oldtimer Verzekering – Een Must

 oldtimer verzekering

Als je van plan bent om je oldtimer dagelijks te gebruiken, dan is het een must om een oldtimer verzekering aan te schaffen.  De term ‘oldtimer’ verschilt per automerk en autoverzekeraar. Een youngtimer wordt bij sommige verzekeraars gezien als de auto 15 jaar oud is. Andere verzekeraars vinden een auto van 25 jaar of ouder pas een oldtimer.

De voorwaarden voor een oldtimer verzekering

Ten opzichte van een normale autoverzekering is een oldtimerverzekering goedkoper. Dat komt omdat een oldtimer vaak minder kilometers maakt en voorzichtig wordt behandeld. De kans op schade is hierdoor kleiner.

Verzekeraars hanteren vaak strenge voorwaarden als het om een klassiekerverzekering gaat:

  • Het in bezit hebben van een andere auto voor dagelijks gebruik
  • Een beperkt aantal kilometers per jaar
  • Een verbod om de oldtimer te gebruiken voor woon-werkverkeer (hobbymatig is wel toegestaan)
  • Een verplicht diefstalbeveiligingssysteem
  • Bepaalde automerken worden uitgesloten
  • Een minimum of maximum leeftijd van de verzekerdeoldtimer verzekering
  • Een minimale taxatiewaarde van de oldtimer

Drie varianten van de oldtimerverzekering

De klassiekerverzekering kent drie varianten:

  1. de oldtimerverzekering met WA-dekking
  2. de oldtimerverzekering met WA beperkt casco dekking
  3. de oldtimerverzekering met volledige casco dekking

Bedenk bij het afsluiten van een oldtimerverzekering dat je in aanmerking moet komen voor een dergelijke verzekering. Kijk eerst of je oldtimer of klassieker in aanmerking komt. Ook is het slim om meerdere offertes op te vragen. Zo vergelijk je de goedkoopste aanbieder. Check daarbij ook de voorwaarden die de verzekeraars stellen. Tenslotte dien je er goed aan om te kijken of je een korting krijgt als je aangesloten bent bij een oldtimer vereniging of club. Op die manier betaal je een lagere premie.

Betaal je geen wegenbelasting voor een oldtimer?

Je betaald niet voor elke oldtimer dezelfde hoeveelheid wegenbelasting. Als je oldtimer ouder dan 40 jaar is, oftewel dat het meer dan 40 jaar geleden is dat hij voor het eerst in gebruik is genomen, betaal je geen wegenbelasting. Als voorwaarde dient de klassieke auto alleen voor privé doeleinden gebruikt te worden. Tevens moet de auto ingeschreven staan op naam van een persoon.

Naast de volledige vrijstelling van MRB heb je de overgangsregeling voor oldtimers. Dit betreft een regeling voor benzinevoertuigen die ten laatste op 31 december 1987 in gebruik zijn genomen en dus nog niet ouder dan 40 jaar zijn. Ook hier geldt dat de oldtimer niet voor bedrijfsmatige doeleinden gebruikt mag worden. Als extra voorwaarde mag niet worden gereden in de maanden december, januari en februari, tenzij de auto binnen deze periode naar de keuring gaat. De overgangsregeling dien je zelf aan te vragen bij de belastingdienst. Daarnaast krijg je een korting van 75% op het normale tarief voor auto’s binnen dezelfde categorie als uw oldtimer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website