Oldtimer importeren uit Amerika

Het importeren van producten uit het buitenland is tegenwoordig niets nieuws meer. Zelfs auto’s worden met gemak van het ene naar het andere land vervoerd. Een oldtimer invoeren uit Amerika is niet meer zo moeilijk als dat het is geweest. Er komt alleen het één en ander bij kijken op kostengebied. Denk hierbij aan de invoerrechten. Hieronder een kort overzicht van kosten die komen kijken bij het invoeren van een oldtimer uit Amerika.
Oldtimer importeren uit Amerika
Auto’s jonger dan dertig jaar:

  • 10% invoerrechten voor personenvervoer
  • 21% BTW over de douanewaarde

 

Auto’s ouder dan dertig jaar:

  • Geen invoerrechten
  • 6% BTW over de douanewaarde

 

Motor oldtimer:

  • 6% invoerrechten
  • 21% BTW over de douanewaarde

 

Als uw auto een bouwjaar voor januari 1998 heeft, hoeft u geen uitgebreide typegoedkeuring te doen om een kenteken in Nederland te krijgen. Als de auto in APK staat is, kan u de auto laten keuren bij een RDW keuringsstation in de buurt. Met een eendagskenteken kunt u er zelf heen rijden.

 

Indien u in de Verenigde Staten heeft gewoond en u terugverhuisd naar Nederland, kunt u een oldtimer meenemen als verhuisgoed. Als u een vergunning bij de belastingdienst aanvraagt, hoeft u hiervoor geen invoerrechten, BTW en BPM te betalen. Voordat u gaat transporteren heeft u wel een vergunning nodig. Vraag deze vroeg van te voren aan. BPM betaald u als het voertuig is gekeurd voor een kenteken.

Belastingvrije oldtimers

De eisen rondom de belasting worden regelmatig aangescherpt door de belastingdienst. Lange tijd waren veel auto’s vrijgesteld van de wegenbelasting, maar dit is niet meer het geval. Sinds 1 januari 2014 zijn alleen oldtimers van veertig jaar of ouder vrij van wegenbelasting. Dit wil zeggen dat alleen auto’s van een bouwjaar van 1974 of eerder belastingvrij zijn. Hieronder een kort schema hoe het zit met leeftijden van oldtimers en de belasting.

Leeftijd oldtimer Benzine  Diesel en LPG
Tot en met 25 jaar Vol tarief Vol tarief
26 tot 40 jaar Een kwart van het volle tarief tot een maximum van €120,- per jaar. Vol tarief
40 jaar en ouder Geen wegenbelasting Geen wegenbelasting

Bron: geld.nl

Voor een oldtimer tussen de zesentwintig en veertig jaar, geldt dus een andere regeling dan de rest. Je komt dan in aanmerking voor een kwarttarief. Dit betekent dat je een kwarttarief betaald van de wegenbelasting die je voor een andere benzineauto met hetzelfde gewicht per jaar zou betalen.