De DeLorean – Oldtimer Ten Top

Gerelateerde afbeelding

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: het automerk DeLorean. Het Amerikaanse sportwagen merk is erg populair onder de oldtimer liefhebbers. Naast de sportieve uitstraling, is de auto nog om een ander punt erg geliefd onder het publiek: zijn rol in de film ‘Back to the future’.

De geschiedenis van DeLorean

DeLorean Motor Company (DMC) was een Amerikaans automerk dat was gevestigd in de stad Detroit. Echter, auto’s werden geproduceerd in de fabriek in Dunmurry (Noord-Ierland). Het automerk werd eind jaren ’70 opgericht door John DeLorean, die toen nog vicepresident was van Pontiac. John DeLorean was een man die zijn ideeën op autogebied niet kwijt kon bij zijn toenmalige werkgever. Vandaar dat hij zelf het merk DeLorean oprichtte. En met succes want het automerk groeide uit tot een van de meest iconische in de automobielgeschiedenis. Een reden waarom DeLorean zo bekent was onder het publiek is vanwege het optreden in de film ‘Back to the future’. Het merk heeft maar zeven jaar bestaan. In totaal werden er 8583 auto’s van het merk DeLorean verkocht. Helaas ging het bedrijf als gevolg van vertraging bij het vergaren van kapitaal, de vertraging bij de bouw van een fabriek en beschuldigingen van handel in cocaïne en het witwassen van geld in 1982 failliet.

Verschillende versies van de DeLorean

Het automerk DeLorean heeft in totaal twee auto’s gebouwd: de DMC-12 en de DMC-80. Het eerste prototype van de DeLorean DMC-12 stamt al uit 1976. De auto had een futuristische uitstraling en beschikte over moderne techniek. De motor in de DeLorean, een V6 van het Peugeot-Renault-Volvo concern, had de beschikking over 170 pk. Uiteindelijk moest het vermogen door de strenge Amerikaanse markteisen worden beperkt tot 130 pk. Met een 0 naar 100 tijd van 8,8 seconden was de auto ronduit snel voor die Afbeeldingsresultaat voor deloreantijd. Verder was de auto een opvallende verschijning, mede dankzij zijn vleugel deuren.

Een ander model dat werd geproduceerd door DeLorean was de DMC-80. Dit was echter geen personenauto, maar een stadsbus. Dit ontwerp was gebaseerd op het standaard Duitse autobus design. Helaas werd de bus nooit geproduceerd.

Een DeLorean als oldtimer: waarop te letten bij aanschaf?

Als je van plan bent om een DeLorean als oldtimer in Nederland te kopen, dan dien je goed te letten op een aantal punten. Bij de buitenkant dien je vooral goed te kijken naar roestvorming. Ook op plaatsen waar je het in eerste instantie niet ziet. Vergeet dus zeker niet onder de vloermatten te kijken of zelfs een koplamp te demonteren. Daarnaast kijk je of lijnen van deuren, motorkap en kofferdeksel gelijk zijn. Om het spuitwerk te controleren kun je het beste onder Tl-licht kijken. Zijn bijvoorbeeld rubbers meegespoten, zitten er lopers in de lak et cetera. Onder de motorkap van de DeLorean dien je vooral geen verrotte delen tegen te komen. Draagbalken, ophanging: alles moet er deugdelijk uit zien. Check ook of er geen waterdamp uit de uitlaat komt. Anders zou het kunnen duiden op een lekke koppaking. Maak vooral een proefrit. Op deze manier krijg je al een goed beeld van de auto.

Zijn onderdelen goed te krijgen in Nederland?

Algemene onderdelen, zoals banden en accu’s zijn vaak goed te krijgen. Andere DeLorean onderdelen  in Nederland zijn vaak best even zoeken. De DeLorean maakt gebruik van onderdelen van andere automerken. Zo is de V6-motor te vergelijken met die van een Volvo, Renault of Peugeot, dus kun je ook onderdelen van die merken gebruiken. Voor de versnellingsbak dien je onderdelen van Renault te gebruiken. Neem dus contact op met een dealer als je opzoek bent naar deze onderdelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website